Pasanteeria basseinis

Eile oleks pidanud aset leidma järjekorras viies ujumistund. Olime vastupidiselt varasematele kordadele hilinemata kohale jõudnud. Kui meie ja Viikingi teed erinevatesse garderoobidesse lahku läksid, teatas mulle üks ema, et ujumistund jääb ära, sest keegi oli oma jumpstükid basseinivette valla lasknud.

Värskendan teie mälu. Kempluste postituses kirjutasin: 

Selgus, et beebidel peavad nende spets ujumispükstega olema. Et ei ole nii, et lähed omadega. Ilmselgelt on eesmärgiks rahakoorimine, sest need läbikumavad püksid ei ole kuskilt otsast paremad kui meie omad. Sõbranna sõnutsi pole seal mingit võimalust, et sind “valede” pükstega üldse vette lastakse. Peas mõtlesin juba kogu kempluse välja, et küsin treenerilt, kas ta ei tea, kui tähtis keskkonnasõbralikkus on. Et ma ei hakka uusi ostma, kui meil ühed korralikud juba on. Nojah, nüüd oleme me kolm korda suplemas käinud ja ostma meid sunnitud pole..

Ja kujutate ette, tuli välja, et need marli-õhukesed püksid polegi efektiivsed 😮 Lihtsalt viis kuidas iga grupi pealt veel tonnike juurde teenida. 

Ju ma tundun piisavalt kõva pähkel, sest mul paluti vaid kord need püksid soetada. Selle palve lasin ma ühest kõrvast sisse, teisest välja.

Meile eelnenud ujumistund oli mingine 3-4aastastele, kes kohaliku kombe kohaselt mähkmeid kannavad. Muidugi ütlesin ma ooteruumis kõva häälega, mida ma sellises vanuses püksis*ttumisest arvan.  (Eeldan, et kõhugripiga seal tegemist polnud. Haigena ei tulda ujuma ju.) 

17 kommentaari “Pasanteeria basseinis

  1. loodetavasti sinu laps 3-4 aastasel kakab korralikult potti siis. Tean päris mitmeid lapsi, kaasa arvatud minu enda oma, kes kohutavalt kartnud potti kakada. Pissimisega polnud kunagi mingit probleemi, hakkas juba aastaselt omal soovil potil käima. Kuid kakamine oli hirmsaim asi maailmas. Jõu meetod siin ei tööta, meil kakas magades siis. Mõnel teisel jälle korraliku kõhukinnisust põhjustanud. Nii, et ei muud kui rohkem tolerantsust!

    Meeldib

    1. Kui laps kardab, siis tuleks selle hirmuga kindlasti tegeleda. 3-4 aastane mähkmetes laps lasteaias võib kasvatajale päris hirmus olla.

      Aga lihtsalt kommentaariks juurde, et olles Rootis päris palju käinud/olnud, siis seal on samuti üpris tavaline, et 3-4 aastane laps mähkmetes on, seega äkki see ongi Skandinaavias tavaline?

      Liked by 1 person

      1. Inglismaal ka tavaline…ma isegi ei kergita kulmu siin kui järjekordne viieaastase ema nii ilusti teatab, et tema laps kannab öösel mähkmeid, sest öine pissimise lõppemine sõltub ainult hormoonidest ning seda ei ole võimaliks lapsele õpetada. Ma tõesti ei tea kuidas, aga mu lastel hakkas see hormooni tootmine samal ajal kui mähkmee ärajätmine…(ja kõigil kolmel erinevas anuses ka veel :D)

        Liked by 1 person

  2. Hirmudega tuleb kindlasti adekvaatselt tegeleda. Normaalne see kindlasti ei ole, kui 3-4aastane järjekindlalt püksi teeb. Siinkohal olekski vaja probleemiga tegeleda, mitte nentida, et küll puberteediks asi ise laheneb. Laps hakkab seda ise üsna vara häbenema. 4-aastane saab juba üsna keerulistest süsteemidest aru, beebist on asi kaugel.

    Ma ise arvasin, et see on müüt, et Skandinaavias kannavad lapsed kaua mähkmeid. Ja keegi ei olnud üldse üllatunud olemisega, kui jutu käigus selgus, et meie 3-aastane on ammu-ammu mähkmevaba (öömähkme jätsime ära 1a9k). Noorema lapsega hiljuti barseltreffil astusin veits ämbrisse, kui õhkasin, et 3aastane vanusevahe on nii tore, sest vanem laps on nii iseseisev, ammmmu mähkmevaba, sööb ise jne. Selgus, et ma olin ainuke, kes sellist last kodus omab. Jäin viisakalt vait 😛

    Liked by 1 person

  3. No eks vanusega ja kogemustega läheb nii mõnigi kõva pähkel pehmemaks.
    Inimesed on erinevad, lapsed samuti. Põhjuseid on erinevaid. Ka rohkem tolerantsust.

    Meeldib

  4. Põhjuseid võib erinevaid olla, kui vanasti sellest ei räägitud siis see ei tähenda et seda ei toimunud. Ikka võib juhtuda ja seda võib isegi sinu lapsega juhtuda.

    Liked by 1 person

    1. Muidugi võib juhtuda. Siis on teine asi ju. Mina imestan selle üle, et tänapäeval enne 3nda eluaasta täitumist mingit potitreeningut ei tehta, et kaheaastane mähkmevaba laps on imelaps.

      Meeldib

  5. Kui meil vanem poiss kaheselt lasteaeda Norramaal koha sai imestasid paljud lasteaiakasvatajad, et kas ta tõesti teil juba mähkmevaba. Aga pea iga päev järgi minnes ootas ka kotike märgade pükstega. Midagi kasvataja seal oma murrakus rääkis, ma keskendusin oma kahesele ja arvasin, et lapsel on lihtsalt nii lõbus, ju unustab!
    Aga varsti selgus karm tõde, kemps oli lukus! Selle rühma pambud käisid kõik koos paar korda päevas, siis ja ainult siis, kui kell oli nii palju, et päevakavas mähkmevahetus! Üks kasvataja vahetas, teine ulatas järgmise lapse ja meie oma sai siis ka potil ära käia, kui tal veel häda oli. Õnneks kolmeselt sai ta suuremate laste hulka ja seal oli iga kell võimalik kempsu külastada. Heaoluriik:D
    Kurb, et nüüd on nii, et kui laps varakult potil käib oled kohe nagu natuke kummaline ema, nagu need, kes vaktsiine teha ei lase- kuidas nad peavad end arstidest targemaks jne. Tihti veel leitakse, et ju oled kiusanud või lausa piinanud oma last, beebi polnud ju vaimselt valmis potitreeninguks. Samas näiteks hambaharja peaks lapsele tutvustama kohe, kui esimesed kikud suhu ilmuvad, et tekikisid õiged harjumused ja veel rõhutatakse, et laps peab tundma, et hambapesu on meeldiv igapäevane tegevus! Võib ju väita, et beebi ei ole ka selleks valmis ja las hakkab hambaid harjama kunagi, kui tunneb, et tahab.
    Meie peres õnneks leiavad kõik, et potil käimine on samavõrd meeldiv igapäevane tegevus, mis ei pea tulema kunagi pärast seda, kui mudilane juba suure inimese kombel räägib, kõnnib, sööb ja paljut muudki teeb.

    Liked by 1 person

      1. Oih, vajutasin “send” liiga kiirelt😅.
        Igatahes olen igati nõus su mõtetega. Aga võtan kohe kõige südamelähedasemast teemast – kas mulle on sattunud siia üks vaktsiiniprogrammi mittejärgija? Sel teemal oleks mul palju pajatada, peaks vist ette võtma 😉

        Meeldib

  6. Kuidas võtta, rotaviiruse oma me ei soovinud, kasvõi juba kuna suuremad lapsed pole seda saanud. Arstitädi ütles, et esimene beebi temal, kes ilma jäi ja selle üle on ka (nüüd) hea meel, et kohe esimesel päeval keegi vaktsineerida kõige värskemat ei tahtnud. Aga need vaktsiinid, mille ise olen saanud, saavad ka lapsed. Kui juba täid on igaaastane teema(nii lasteaia, kui koolimaja uksel ikka paar korda aastas sildid- lisaks tuulerõugetele ka: “Meil on täid, palun kontrollige oma laste päid”) siis ei saa ju unistada, et ehk läkaköha jätaks läbi astumata, kui läheduses oleks. Kusjuures enne Norrat mõtlesin, et täid on iidamast-aadamast, umbes nagu katk. Meil Tallinnas ei tulnud küll kordagi täiotsingutega tegeleda:D

    Meeldib

    1. Eks nad lisavad iga aasta kavva uusi vaktsiine. B-hepatiiti pole meie (põlvkond) ka saanud, epideemiaid pole olnud, aga ikka tehakse nüüd beebidele..
      Minu meelest on niiiiii ütlemata vale, hakata surkima vastsündinut, nagu ta oleks nii ebatäiuslik, et ta sureks ilma arstidepoolse sünteetikasüstimiseta kohe ära😶

      Meeldib

  7. Eks ta ole, tavaline beebi ei vajaks arvatavasti midagi peale rinnapiima esimesed kuus kuud, aga teine, kes ei võta juurde ja on nõrgem, tema jaoks võib see riiklik immuniseerimiskava ja see, et sõberbeebi on vaksineeritud ja ei levita nakkushaigusi isegi eluliselt oluline olla.
    Samas kunagi lugesin, et Jaapanis lükati vaktsineerimise algus kahelt kuult kahele aastale ja arvatakse, et selle tulemusena jäid seal imikute hällisurmad ära!
    Igatahes täna õhtul “Pealtnägijas”: Eesti vaktsiinivastased;)

    Liked by 1 person

    1. Jama ongi selles, et vaktsiinid ei ole nii tõhusad, nagu arvatakse. Just eile sain arstilt kõik infolehed. Sellest pean vist eraldi kirjutama 😀
      “Pealtnägijat” ootan huviga. Loodan, et netist saan vaadatud 🙂

      Meeldib

Lisa kommentaar